Effect of dieatary brewery waste ratios on the performance in Binh Dinh chicken from 4 - 14 weeks of age
Main Article Content
Abstract
In this study, a total of 150 Binh Dinh-chickens at 4 - 14 weeks of age were arranged in a completely randomized design with 5 treatments as 5 diets and 3 replicates, with 10 chickens per experimental unit. The purpose of the study in order to determine optimal level of brewery waste in the diet contains 0%, 20%, 40%, 60%, 80%. Experimental results show that chickens using 60% brewery waste achieved good weight gain and highest economic efficiency. This result can be recommended to farmers to help develop Binh Dinh chickens in the Mekong Delta.
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Keywords
Brewery waste, economic efficiency, weight
References
Aguilera-Soto, J. I., Ramirez, R. G., Arechiga, C. F., Gutierrez-Bañuelos, H, Mendez-Llorente, F., Lopez-Carlos, M. A., Piña-Flores, J. A., Rodriguez-Frausto, H., & Rodriguez-Tenorio, D. (2009). Effect of fermentable liquid diets based on wet brewers grains on performance and carcass characteristics by growing pigs. Journal of Applied Animal Research, 36(2), 271-274.
Đặng, H. C. (2010). Ảnh hưởng của các mức độ protein thô trong khẩu phần lên khả năng tăng trọng và tỷ lệ tiêu hóa chất dinh dưỡng của gà Sao. Luận văn thạc sĩ, Trường Đại học Cần Thơ, Việt Nam.
Hồ, T. H. (2014). Ảnh hưởng của các tỉ lệ sử dụng bánh dầu dừa lên năng suất sinh trưởng, tỉ lệ tiêu hóa dưỡng chất và nitơ tích lũy của gà nòi lai. Luận án tiến sĩ, Trường Đại học Cần Thơ.
Ironkwe, M.O., Bamgbose, A.M. (2011). Effect of replacing maize with brewers’dried grain in broiler finisher diet. International Journal of Poultry Science, 10(1), 710-712.
Nguyen, T. K. D., & Ogle, R. B. (2003). Effect of brewery waste replacement of concentrate on the performance of Local and crossbred growing Muscovy ducks. Asian-Australian Journal Animal Sciences, 16(10), 1510-1517.
Nguyễn, T. K. Đ., & Nguyễn, V. T. (2013). Ảnh hưởng bổ sung bã bia trong khẩu phần đến khả năng sinh trưởng, tỉ lệ tiêu hóa và hiệu quả kinh tế của thỏ lai. Tạp chí Khoa học Kỹ thuật Chăn nuôi, (42), 61-69.
Nguyễn, T. N. (2012). Khảo sát một số chỉ tiêu sinh trưởng, năng suất và chất lượng thịt của các nhóm giống gà Tàu vàng, gà Nòi và gà Sao ở tỉnh Long An. Luận văn thạc sĩ, Trường Đại học Cần Thơ, Việt Nam.
Nguyen, T. T. (2010). Evaluation of Catfish (Pangasius hypophthalumus) By - Products as Protein Sources for Pigs in the Mekong Delta of Vietnam. Doctoral thesis, Swedish University of Agricultural Sciences, Swedish.
Nguyễn, T. T. N. (2017). Nghiên cứu xác lập điều kiện và giải pháp công nghệ tối ưu cho quá trình thủy phân protein bã nấm men bia nhằm ứng dụng trong công nghiệp thực phẩm. Luận văn tiến sĩ Công nghệ thực phẩm, Trường Địa học Bách khoa Hà Nội, Việt Nam.
Phạm, T. N. (2014). Nghiên cứu giá trị dinh dưỡng của một số loại thức ăn trong chăn nuôi gà Sao giai đoạn sinh trưởng ở đồng bằng sông Cửu Long. Luận án Tiến sĩ Nông nghiệp, Trường Đại học Nông lâm Huế, Việt Nam.
Phùng, T. L., Lê, Đ. T., & Lê, Đ. P. (2012). Ảnh hưởng của các mức bã bia tươi trong khẩu phần đến khả năng sinh trưởng và sức sản xuất thịt của lợn lai Duroc × (Pietrain × Móng Cái). Tạp chí Khoa học, Đại học Huế, 71(2), 213-222.
Swain B. K., Naik P. K., Chakurkar E. B., & Singh N. P. (2013). Effct of feeding brewers’ dried grain on the performance of Japanese quail layers. Indian Journal Animal Nutrion, 30, 210-213.
Trương, N. N. H. (2011). Sử dụng phụ phẩm cá tra (Pangasius Hypophthalmus) trong khẩu phần nuôi gà Sao giai đoạn nuôi thịt. Luận văn thạc sĩ, Trường Đại học Cần Thơ, Việt Nam.
Van Soest, P. J., Robertson, J. B., & Lewis, B. A. (1991). Symposium: carbohydrate methodology, metabolism, and nutritional implications in dairy cattle. Journal of Dairy Science, 74(10), 3583-3597.
Westendorf, M. L., & Wohlt, J. E. (2002). Brewing by-products: their use as animal feeds. Veterinary Clinics of North America: Food Animal Practice, 18(2), 233-252.