Conditions for hydrolysing catfish by-product as food for Tam Hoang chicken by Bacillus Subtilis

Uyen Nguyen Phan1, , Phuong Lan Tran1
1 An Giang University

Main Article Content

Abstract

A huge amount of by-product is generated during processing Pangasius fillets. It is likely to cause environmental pollution and increase production costs in waste treatment. Utilizing by-product for value-added products not only solves these serious problems, but also brings about many other benefits. In this study, catfish by-product was hydrolyzed at pH=5.72, 1.25% Bacillus subtilis and 5.18% salt yielding hydrolysis with high protein content (13.00g/kg). Incorporating the obtained protein hydrolysate into the mixture of rice bran and wheat flour (7:3) in a ratio of 8:2 to produce food for Tam Hoang chicken species, it revealed that there was no statistically significant difference in the gained weight of chicken fed by this new food and the gained weight of those fed by regular comemercial one.

Article Details

References

[1]. Trần Thanh Dũng (2008), Thủy phân phụ phẩm cá tra bằng vi khuẩn Bacillus subtilis làm phân bón cho cây hẹ, Luận án Thạc sĩ, Trường Đại học Cần Thơ, Cần Thơ.
[2]. Lê Thị Kim Lợi (2010), Khảo sát ảnh hưởng của dịch khóm và dịch đu đủ đến quá trình thủy phân phụ phẩm cá tra vào chế biến thức ăn cho gà tam hoàng, Khóa luận tốt nghiệp đại học, Trường Đại học An Giang, An Giang.
[3]. Gaurav Pant, Anil Prakash, J.V.P. Pavani, Sayantan Bera G.V.N.S. Deviram, Ajay Kumar, Mitali Panchpuri, Ravi Gyana Prasuna, (2015), “Production, optimization and partial purification of protease from Bacillus subtilis”, Journal of Taibah University for Science, (9), p. 50-55.
[4]. Nguyễn Thị Mai Phương (2015), “Nghiên cứu thu nhận protein từ cám gạo”, Tạp chí Sinh hoc, (Số 37), tr. 479-486.
[5]. Phạm Văn Sổ và Bùi Thị Nhu Thuận (1991), Kiểm nghiệm lương thực, thực phẩm, NXB Đại học Bách khoa Hà Nội.
[6]. Thuy, Nguyen Thi, (2010), Evaluation of catfish by-products as protein sources for pigs in the Mekong Delta of Viet Nam, Doctoral thesis, Acta Universitatis agriculturae Sueciae.
[7]. Nguyen Thi Thuy, Nguyen Tan Loc, J E Lindberg and B Ogle (2007), “Survey of the production, processing and nutritive value of catfish by-product meals in the Mekong Delta of Vietnam”, Livestock Research for Rural Development, 19 (9), p. 124.
[8]. Lê Thị Hải Yến (2016), “Khảo sát đặc tính probiotic các chủng vi khuẩn Bacillus subtilis phân lập tại các tỉnh Đồng bằng sông Cửu Long”, Tạp chí khoa học Trường đại học Cần Thơ, (Số 40), tr. 26-32.