Effects of nutritional formulas on growth, development and yield of lettuce under floating hydroponic system

Hoang Phuc Thai1
1 Tien Giang University

Main Article Content

Abstract

The study aimed to determine the suitable nutritional formula for the lettuce growth under floating hydroponic conditions. The experiment was conducted randomly with one factor and four repetitions. Treatments included fish manure (6% N + 2% P2O5 + 2% K2O), bio-fertilizer combined with NPK leaf fertilizer (16 - 6 - 20 – 2.5 MgO - 11 S – 0.5 B2O3)and two nutritional formulas C and D (redone in the Biological Lab, Tien Giang University). The results showed that nutrient D is suitable for the lettuce growth with its criteria of plant weight (7.29 g/tree), total yield (0.51 kg/tray), commercial productivity (0.43 kg/tray) and quality indicators are better than those of other treatments. Meanwhile, nutrition B is not suitable for lettuce plants under floating hydroponic conditions with the poorest growing plants of low weight (2.64 g/tree), total yield (0.26 kg/tray) and lowest commercial yield (0.25g/tree).

Article Details

References

[1]. Trần Thị Ba, Trần Văn Hai và Võ Thị Bích Thủy (2008), Giáo trình kỹ thuật sản xuất rau sạch, Khoa Nông nghiệp và Sinh học Ứng dụng, Trường Đại học Cần Thơ.
[2]. Lê Văn Hòa và Nguyễn Bảo Toàn (2004), Giáo trình Sinh lý thực vật, Khoa Nông nghiệp và Sinh học Ứng dụng, Trường Đại học Cần Thơ, 318 trang.
[3]. Trần Ngọc Liên (2008), Hiệu quả của các loại giá thể, giống và dinh dưỡng trên sự sinh trưởng và năng suất của xà lách trồng thủy canh gia đình tại trại thực nghiệm nông nghiệp Đại học Cần Thơ 2007 - 2008, Luận văn tốt nghiệp kỹ sư trồng trọt, Khoa Nông nghiệp và Sinh học Ứng dụng, Trường Đại học Cần Thơ.
[4]. Trần Văn Sơn (2007), Hiệu quả sáu loại dinh dưỡng thủy canh trên sự sinh trưởng và năng suất của cà chua tại HTX rau an toàn quận Bình Thủy TP, Cần Thơ, Đông Xuân 2005-2006, Luận văn tốt nghiệp kỹ sư Trồng Trọt, Khoa Nông nghiệp và Sinh học Ứng dụng, Trường Đại học Cần Thơ.
[5]. Valenzuela, H, B. Kratky and J. Cho (2008), Lettuce production guideline for Hawaii, Associate Extension Vetetable Specialist, Horticulturalist, and Plant Pathologist, CTAHR, University of Hawaii, Internet. http://www.extento.hawaii.edu/kbase/reports/lettuce_prod.html.