Investigating the effect of carboxymethyl cellulose concentrations on the growth, survival and antifungal activity of Lactobacillus on postharvesting on fungi of Lasiodiplodia pseudotheobromae

Thi Ngoc Truc Nguyen1, Thi Hien Do2,, Phan Thao Nguyen3
1 Southern Horticultural Research Institute
2 Ho Chi Minh City University of Food Industry
3 Student, Ho Chi Minh City University of Food Industry

Main Article Content

Abstract

CMC (Carboxymethyl cellulose) is used to make food covering for freshment and nutrition quality preserved. Some Lactobacillus spp. strains, especially L.plantarum CC6, L.fermentum DC2 and L.fermentum DG2, have been proved to have high antifungal ability. The study combined CMC and 3 Lactobacillus spp. strains to increase the antifugal ability against Lasiodiplodia pseudotheobromae which causes disease on fruits, especially rambutan, for longer time preservation after harvest. The obtained results show that Lactobacillus spp. at 13 oC develop better than the room temperature. With CMC combined 1% at room temperature and 1.5% at 13oC, L.fermentum DC2 and L.plantarum CC6 have the best quality of development and antifugal ability.

Article Details

References

[1]. Trần Thụy Ái Tâm (2012), Nghiên cứu bệnh do nấm trên chôm chôm sau thu hoạch từ hình thức canh tác theo mô hình VietGap và mô hình tự do, Luận văn thạc sỹ ngành Công nghệ sinh học, Trường Đại học Cần Thơ, Cần Thơ, tr.12, 32-53.
[2]. Trần Đình Mạnh (2013), Phân lập, tuyển chọn các dòng vi khuẩn Lactobacillus spp. có tác dụng ức chế in-vitro một số nấm bệnh sau thu hoạch trên chôm chôm, Luận văn thạc sĩ ngành Công nghệ thực phẩm, Trường Đại học Nông Lâm, thành phố Hồ Chí Minh, tr. 1-51.
[3]. Wójcik, W., Złotek, U. (2008), “Use of Chitosan Film Coatings in the Storage of Carrots (Daucus carota)”, Department of Food Biochemistry and Chemistry, University of Life Sciences, p. 141-148.
[4]. Yinzhe, R and Shaoying, Z. (2013), “Effect of Carboxymethyl Cellulose and Alginate Coating Combined with Brewer Yeast on Postharvest Grape Preservation”, ISRN Agronomy, 871396 (2013), p. 7.
[5] Nguyễn Minh Thủy và Nguyễn Thị Mỹ Tuyền (2011). Bảo Quản Cam Mật Bằng Phương Pháp Map (Modified Atmosphere Packaging), Tạp chí Khoa học, 17(a): 229-238.
[6]. Martínez-Castellanos, G., Shirai, K., Pelayo-Zaldívar, C., J. Pérez-Flores, L, D. Sepúlveda-Sánchez, D. (2009), “Effect of Lactobacillus plantarum and chitosan in the reduction of browning of pericarp Rambutan (Nephelium lappaceum)”, Food Microbiology, (June 2009), 4 (26), p. 444-449.
[7]. Kasra – Kermanshahi, R., Fooladi, J., Peymanfar, S. (2010), “Isolation and microencapsulation of Lactobacillus spp. from corn silage for probiotic application”, Iranian Journal of Microbiology, 2 (2), p. 98-102.
[8]. Trần Linh Thước, (2009), Phương pháp phân tích vi sinh vật trong nước, thực phẩm và mỹ phẩm, Tái bản lần thứ năm, NXB Giáo Dục, Việt Nam, tr. 81-82, 86-89, 92-93.
[9]. Jarvenpaa, S., Tahvonen, R. L., Ouwehand, A. C., Sandell, M., Jarvenpaa, E and Salminen, S. (2007), “A Probiotic, Lactobacillus fermentum ME-3, Has Antioxidative Capacity in Soft Cheese Spreads with Different Fats”, Journal of Dairy Science, 7 (90), p. 3171-3177.
[10]. Alam, K. M., Ahmed, M., Akter, S., Islam, N and Eun, J. (2009), “Effect of Carboxymethylcellulose and Starch as Thickening Agents on the Quality of Tomato Ketchup”, Pakistan Journal of Nutrition, (No. 8), p. 1144-1149.
[11]. Nguyễn Thị Diễm Hương, Đỗ Thị Bích Thủy (2012), “Xác định và khảo sát một số tính chất có lợi của chủng Lactobacillus fermentum DC1 phân lập từ sản phẩm dưa cải Huế”, Tạp chí Khoa học Đại học Huế, 71 (2), tr.177-187.