Thành phần hóa học tinh dầu Re đỏ Cinnamomum tetragonum A. Chev ở Khu bảo tồn thiên nhiên Pù Huống, tỉnh Nghệ An

Thanh Lam Nguyen, Thi Nhu Quynh Pham, Xuan Thieu Phan

Main Article Content

Abstract

Chemical compounds of the essential oils extracted from leaves and branch barks of Cinnamomum tetragonum A. Chev in Pu Huong Nature Reserve, Nghe An province were analyzed by GC (gas chromatography) and GC/MS (gas chromatography/mass spectrometry). The results showed that 36-38 compounds were identified, mostly monoterpene. The dominant components were cis-geraniol (33.83-65.13%), cinnamaldehyde (2.55-40.99%), geranyl acetate (0.19-14.77%) ɑ-farnesene (0.29-3.66%), caryophyllene (1.57-2.19%) and β-pinene (1.13-1.58%). Oxygen derivatives are of high contents (85.37-88.11%), especially those of cis-geraniol và cinnamaldehyde.

Article Details

References

[1]. Bộ Y tế (2002), Dược điển Việt Nam III, NXB Y học, tr. 141-142.
[2]. Dung N. X., Sothy N., Lo V. N., Leclercq P. A. (1994), "Composition of the Essential Oil of Cinamomum albiflorum Nees from Kampuchea", J. Essent. Oil Res., 6 (2), pp. 201-203.
[3]. Dung N. X., Khien P. V. (1993), "The essential oils from Cinnamomum camphora (L.) Sieb var. linalioollifera", J. Essent. Oil Res., 5 (4), pp. 451-453.
[4]. Dung N. X., Moi L. D., Hung N. D., Leclereq P. A. (1995), "Constituens of the essential oils of cinnamomum parthenoxylon (Jack) Ness from Vietnam", J. Essent. Oil. Res., (7), pp. 53-56.
[5]. Flach M., Siemonsma J. S. (1999), Plant Resources of South-East Asia, (13), Spices, Backhuys Publishers, Leiden, pp. 99-104.
[6]. Phạm Hoàng Hộ (1999), Cây cỏ Việt Nam, NXB Trẻ TP Hồ Chí Minh.
[7]. Ibrahim B. J., Goh S. H. (1992), "Essential oil of cinnamomun spices from Peninsular Malaysia", J. Essent. Oil Res., (4), pp. 161-171.
[8]. Indah Windadri F., Budi Rahayu S. S. (1999), Plants Resources of South-East Asia, (19), Essebtial oil plants, Backhuys Publishers, Leiden, pp. 74-78.
[9]. Ji Xiao-Duo, Pu Quan-Long, Garraffo H. M., Pannell L. K. (1991) "Essebtial oil of the leaf, brak and branch of Cinnmomun burmanii Blume", J. Essent. Oil. Res., (3), pp. 373-375.
[10]. Lin K., Hua Y. F. (1987), "Chemical constituens of 14 essential oils from Lauraceae growing in Yibin area Schuan Province Linchan", Huaxue Yu Gongye, 7 (1), pp. 46-64.
[11]. Lã Đình Mỡi, Lưu Đàm Cư, Trần Minh Hợi, Nguyễn Thị Thủy, Nguyễn Thị Phương Thảo, Trần Huy Thái, Ninh Khắc Bản (2001), Tài nguyên thực vật có tinh dầu ở Việt Nam, tập 2, NXB Nông nghiệp, Hà Nội.
[12]. Nguyễn Thị Tâm, Nguyễn Trọng Đường, Nguyễn The Hưng (1996), "Nghiên cứu thành phần hóa học của tinh dầu Vù hương Vĩnh Phú (Cinnamomum parthenoxylon Meissn)", Tạp chí Dược học, 1 (2), tr. 40-42.
[13]. Trần Đình Thắng, Đỗ Ngọc Đài, Đỗ Quang Huy, Nguyễn Xuân Dũng (2008), "Thành phần hoá học của tinh dầu lá cây Re hương (Cinamomum ovatum L.) ở Việt Nam", Tạp chí Dược liệu, 13 (2), tr. 94-96.
[14]. Phan Xuân Thiệu, Trần Đình Thắng, Nguyễn Xuân Dũng (2005), "Thành phần hoá học tinh dầu Quế thanh (Cinamomum loureirii C. Nees) ở Nghệ An", Hội thảo quốc gia về Sinh thái và Tài nguyên sinh vật, Hà Nội, tháng 10/2005.
[15]. Zhu L., Yonghua L., Baoling L., Biyao L., Nianhe X. (1993), Aromatic Plants and Es- sential Constituents, Hai Feng Publishing Co., Hong Kong.
[16]. Zhu F., Ding D. H., Lu C. J., Cai X. (1994), "The Cinnamomum Species in China resourse for the present and future", Perf. & Flav., 19 (4), pp. 17-22.