Optimizing the extraction and investigating the antibacterial, antioxidant effects of Houttuynia cordata
Main Article Content
Abstract
The study investigates efficiency of the extract obtained from fish mint(Houttuynia cordata) under different conditions, and its extract’s antibacterial, antioxidant.The results show that with 96o ethanol, under 2 hours of extraction, at temperature 50oC the extraction is most efficient. The obtained extract can resist Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa at average level in experimental conditions. Also, it can resit oxidants at average level (IC50=62.237mg/ml) in comparation with the control sample of vitamin C (IC50=23.374 mg/ml) under different experimental concentrations.
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Keywords
Houttuynia cordata, antibacterial, antioxidant, IC50
References
[2]. Hoàng Thanh Hương, Trần Quỳnh Hoa, Hà Việt Bảo, Nguyễn Danh Thục (2002), “Góp phần nghiên cứu thành phần flavonoid chiết xuất từ lá cây diếp cá Houttuynia cordata Thunb. của Việt Nam”, Tạp chí Dược học, tập 317, (số 9), tr. 13-15.
[3]. Phạm Ngọc Khôi, Lê Trọng Nghĩa (2016), “Khảo sát các điều kiện thu hồi dịch chiết và hoạt tính kháng khuẩn, kháng oxy hóa của dịch chiết bắp cải tím (Brassica oleracea)”, Tạp chí Khoa học Yersin, (số 01), tr. 23-29.
[4]. Phạm Ngọc Khôi, Nguyễn Bùi Minh Tâm (2016), “Khảo sát khả năng kháng khuẩn của dịch chiết bromelain từ cây dứa (Ananas comosus) trên vi khuẩn Shigella và Salmonella ứng dụng trong phòng ngừa và điều trị bệnh đường tiêu hóa”, Tạp chí Y học TP. Hồ Chí Minh, (tập 20, Phụ bản số 5), tr. 21-26.
[5]. Lai K. C., Chiu Y. J., Tang Y. J., Lin K. L., Chiang J. H., Jiang Y. L., Jen H. F., Kuo Y. H., Agamaya S., Chung J. G., Yang J. S. (2010), “Houttuynia cordata Thunb. extract inhibits cell growth and induces apoptosis in human primary colorectal cancer cells”, Anticancer Res., (30), p. 3549-3556.
[6]. Li J., Zhao F. (2015), “Anti-inflammatory functions of Houttuynia cordata Thunb. and its compounds: A perspective on its potential role in rheumatoid arthritis”, Exp. Ther. Med., (10), p. 3-6.
[7]. Đỗ Tất Lợi (2001), “Những cây thuốc và vị thuốc Việt Nam”, NXB Y học.
[8]. Lu H., Wu X., Liang Y., Zhang J. (2006), “Variation in chemical composition and antibacterial activities of essential oils from two species of Houttuynia Thunb.”, Chem. Pharm. Bull., (54), p. 936-940.
[9]. Satthakarn S., Chung W.O., Promsong A., Nittayananta W. (2015), “Houttuynia cordata modulates oral innate immune mediators: potential role of herbal plant on oral health”, Oral Dis., (21), p. 512-518.
[10]. Nguyễn Minh Cẩm Tiên, Phạm Ngọc Khôi (2016), “Nghiên cứu hoạt tính kháng khuẩn, kháng nấm, kháng oxy hóa của hợp chất polyphenol chiết xuất từ rễ cây mướp gai (Lasia spinosa L.)”, Tạp chí Y học Thành phố Hồ Chí Minh, (tập 20, phụ bản số 20), tr. 436-446.