Effects of gaseous ozone exposure and storage duration on post-harvest characteristics of Citrus nobilis var. Typicar

Thi Ngan Nguyen1, Thi Mai Hanh Nguyen1,
1 Tien Giang University

Main Article Content

Abstract

This research aimed to evaluate effects of gaseous ozone and storage duration on the change of some characteristics of post-harvest Citrus nobilis var. Typicar. The experiment took a Randomized Complete Design with two independent variables (ozone treatment and storage duration) and 6 replications. The results showed that the 1.3 ppm ozone treatment delayed the change of the pericarp color, color and pH of fruit juice. Rind color, fruit juice color, vitamin C content, rind and pulp liquid decreased over the storage duration.

Article Details

References

[1]. Trần Ngọc Phương Anh (2008), Ảnh hưởng của ẩm độ không khí và Benomyl đến thời gian tồn trữ trái cam Sành sau thu hoạch, Luận văn tốt nghiệp Kỹ sư Nông học, Trường Đại học Cần Thơ, Cần Thơ.
[2]. Quách Đĩnh, Nguyễn Văn Thiếp và Nguyễn Văn Thoa (1996), Công nghệ sau thu hoạch và chế biến rau quả, NXB Khoa học và Kỹ thuật Hà Nội, Hà Nội.
[3]. El-hilali F., Ait-ounahou A., Remah A. and Akhayat O. (2002), “Chilling injury and peroxidase activity changes in “Fortune” mandarin fruit during low temperature storage”, Bulg. J. Plant Physiol., (29), p. 44-54.
[4]. Nguyễn Văn Phong (2000), Kỹ thuật làm mất màu xanh trái cam Sành, Kết quả nghiên cứu khoa học công nghệ rau quả 2000-2001, NXB Nông nghiệp, Hà Nội.
[5]. Rice R. G. and Netzer H. J (1984), Hand book of ozone technology and applications, Vol.2, Publisher: Ann Arbor Science, Michigan university, Portuguese, Brazil.
[6]. Trần Minh Tâm (2000), Bảo quản và chế biến nông sản sau thu hoạch, NXB Nông nghiệp Hà Nội, Hà Nội.