Culinary culture in some seafish dishes cooked by the Vietnamese in the Mekong Delta coastal areas

Thi Hoang My Tran1,
1 Postgraduate, Dong Thap University

Main Article Content

Abstract

For Mekong Delta, the coastal areas have the tremendous value of marina resources, especially seafish of various types. This makes unique features in the local culinary culture. This paper presents some popular seafish dishes cooked by the Vietnamese in the Mekong Delta coastal areas as such to better clarify the unique features of culinary culture in this region.

Article Details

References

[1]. Trần Phỏng Diều (2014), Văn hóa ẩm thực người Việt ĐBSCL, NXB Văn hóa Thông tin, Hà Nội.
[2]. Nguyễn Hữu Hiệp (2011), An Giang “trên cơm dưới cá”, NXB Lao động, Hà Nội.
[3]. Nguyễn Xuân Kính, Phan Lan Hương (biên soạn) (2002), Tổng tập văn học dân gian người Việt (Cao dao - tập 15), NXB Khoa học Xã hội, Hà Nội.
[4]. Nguyễn Thị Hải Lê (2006), Biển trong văn hóa Việt Nam, Luận văn cao học, Đại học KHXH&NV, TPHCM.
[5]. Châu Đạt Quan (2007), Chân lạp phong thổ ký, NXB Văn nghệ, TP.HCM.
[6]. Trần Ngọc Thêm (2000), Cơ sở văn hóa Việt Nam, NXB Giáo dục, Hà Nội.
[7]. Phạm Văn Vinh (1989), Nghề mắm gia truyền và chế biến một số hải sản, NXB Tổng hợp Phú Khánh, Phú Khánh (Phú Yên - Khánh Hòa ngày nay).
[8]. Trần Quốc Vượng (2000), Trên mảnh đất ngàn năm văn vật, NXB Hà Nội, Hà Nội.
[9]. Trần Quốc Vượng (2003),Văn hóa Việt Nam - tìm tòi và suy ngẫm, NXB Văn học, Hà Nội.