Culinary culture in some seafish dishes cooked by the Vietnamese in the Mekong Delta coastal areas
Main Article Content
Abstract
For Mekong Delta, the coastal areas have the tremendous value of marina resources, especially seafish of various types. This makes unique features in the local culinary culture. This paper presents some popular seafish dishes cooked by the Vietnamese in the Mekong Delta coastal areas as such to better clarify the unique features of culinary culture in this region.
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Keywords
Mekong Delta, seafish dishes, culinary culture.
References
[1]. Trần Phỏng Diều (2014), Văn hóa ẩm thực người Việt ĐBSCL, NXB Văn hóa Thông tin, Hà Nội.
[2]. Nguyễn Hữu Hiệp (2011), An Giang “trên cơm dưới cá”, NXB Lao động, Hà Nội.
[3]. Nguyễn Xuân Kính, Phan Lan Hương (biên soạn) (2002), Tổng tập văn học dân gian người Việt (Cao dao - tập 15), NXB Khoa học Xã hội, Hà Nội.
[4]. Nguyễn Thị Hải Lê (2006), Biển trong văn hóa Việt Nam, Luận văn cao học, Đại học KHXH&NV, TPHCM.
[5]. Châu Đạt Quan (2007), Chân lạp phong thổ ký, NXB Văn nghệ, TP.HCM.
[6]. Trần Ngọc Thêm (2000), Cơ sở văn hóa Việt Nam, NXB Giáo dục, Hà Nội.
[7]. Phạm Văn Vinh (1989), Nghề mắm gia truyền và chế biến một số hải sản, NXB Tổng hợp Phú Khánh, Phú Khánh (Phú Yên - Khánh Hòa ngày nay).
[8]. Trần Quốc Vượng (2000), Trên mảnh đất ngàn năm văn vật, NXB Hà Nội, Hà Nội.
[9]. Trần Quốc Vượng (2003),Văn hóa Việt Nam - tìm tòi và suy ngẫm, NXB Văn học, Hà Nội.
[2]. Nguyễn Hữu Hiệp (2011), An Giang “trên cơm dưới cá”, NXB Lao động, Hà Nội.
[3]. Nguyễn Xuân Kính, Phan Lan Hương (biên soạn) (2002), Tổng tập văn học dân gian người Việt (Cao dao - tập 15), NXB Khoa học Xã hội, Hà Nội.
[4]. Nguyễn Thị Hải Lê (2006), Biển trong văn hóa Việt Nam, Luận văn cao học, Đại học KHXH&NV, TPHCM.
[5]. Châu Đạt Quan (2007), Chân lạp phong thổ ký, NXB Văn nghệ, TP.HCM.
[6]. Trần Ngọc Thêm (2000), Cơ sở văn hóa Việt Nam, NXB Giáo dục, Hà Nội.
[7]. Phạm Văn Vinh (1989), Nghề mắm gia truyền và chế biến một số hải sản, NXB Tổng hợp Phú Khánh, Phú Khánh (Phú Yên - Khánh Hòa ngày nay).
[8]. Trần Quốc Vượng (2000), Trên mảnh đất ngàn năm văn vật, NXB Hà Nội, Hà Nội.
[9]. Trần Quốc Vượng (2003),Văn hóa Việt Nam - tìm tòi và suy ngẫm, NXB Văn học, Hà Nội.
Most read articles by the same author(s)
- Thi Hoang My Tran, Southern Vietnam’s hallmarks in Vong co language , Dong Thap University Journal of Science: No. 27 (2017): Part A - Social Sciences and Humanities
- Trung Hieu Doan, Thi Hoang My Tran, Family relationship values in hat ru by the Vietnamese in the Mekong Delta , Dong Thap University Journal of Science: No. 26 (2017): Part A - Social Sciences and Humanities
- Thi Hoang My Tran, The image of wedding fees in Vietnamese folk songs , Dong Thap University Journal of Science: No. 18 (2016): Part A - Social Sciences and Humanities