Isolation and selection of yeast strains for barbados cherry wine fermentation (Malpighia glabra L.)
Main Article Content
Abstract
This study was aimed to isolate and select the pure yeast strain from Malpighia glabra L. bought in My Xuyen and My Hoa Hung market, Long Xuyen city in An Giang province; thereby, searching for the yeast strains to make quality Barbados cherry wine. Six yeast strains were isolated from natural fermented Malpighia glabra L. samples. On isolating and observing their morphologies, the selected was the strain SR4 isolated from My Xuyen Barbados cherry due to its fast fermentation and highest ethanol content (12,06% v/v). The optimum fermentation conditions for Barbados cherry wine production by SR4 were 12 days, 20oBrix of initial total dry matter with ethanol content of 12,33 % (v/v).
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Keywords
Malpighia glabra L., yeast, isolation, Barbados cherry wine, wine fermentation, selection
References
Đoàn, T. K. T., Viên, T. H. Y., Huỳnh, X. P., Bùi, H. Đ. L., Hà, T. T., & Ngô, T. P. D. (2017). Tuyển chọn nấm men chịu nhiệt và ứng dụng lên men rượu vang trái giác (Cayratia trifolia l.) từ tỉnh Hậu Giang, Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, (54.4B), 64-71.
Huỳnh, X. P., Danh, M. L., Nguyễn, N. T., Lê, P. Đ. Q., Bùi, H. Đ. L., Pornthap, T., Mamoru, Y., & Ngô, T. P. D. (2017). Tuyển chọn nấm men chịu nhiệt và nghiên cứu điều kiện lên men rượu vang khóm, Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, (51B), 7-15.
Lương, Đ. P. (2006). Nấm men công nghiệp, Hà Nội: NXB Khoa học và Kỹ thuật.
Lý, N. B., Trần, V. K., Hà, P. T., & Nguyễn, V. T. (2015). Phân lập và tuyển chọn nấm men có hoạt lực cao từ men rượu. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, (39B), 18-28.
Nguyễn, Đ. L.. (2006). Thí nghiệm công nghệ sinh học (Tập 2), Hồ Chí Minh: NXB Đại học Quốc gia Thành phố Hồ Chí Minh.
Nguyễn, Đ. L., Phan, T. H., & Nguyễn, A. T. (2003). Thí nghiệm công nghệ sinh học tập 2, Thí nghiệm vi sinh vật học. Hồ Chí Minh: NXB Đại học Quốc gia Thành phố Hồ Chí Minh.
Nguyễn, T. T. V. (2010). Phân tích định lượng. Hồ Chí Minh: NXB Đại học Quốc gia Thành phố Hồ Chí Minh.
Nguyễn, V. T., Nguyễn, M. T., Trần, T. Q., & Nguyễn, T. M. T. (2013). Phân lập, tuyển chọn và định danh nấm men trong lên men rượu vang khóm. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, (25), 27-35.
Phạm, T. Y. (2017). Nghiên cứu quy trình sản xuất nước uống lên men từ trái Sơ ri Malpighia Glabra L., Đồ án tốt nghiệp. Trường Đại học Bà Rịa Vũng Tàu, Việt Nam.
Most read articles by the same author(s)
- Thi Minh Mẫn Nguyen, Thi Tuong Vi Nguyen, Designing the learning projects of animal topic for 5 graders in creative, experiencial activities , Dong Thap University Journal of Science: No. 29 (2017): Part A - Social Sciences and Humanities
- Thi Minh Phuong Pham, Thi Tuong Vi Nguyen, To protect the clean atmostphere for 4th grade students , Dong Thap University Journal of Science: No. 36 (2019): Part A - Social Sciences and Humanities