Making green lipsticks from dragon-fruit powder

Thuc Boi Huyen Nguyen, Thi Ngoc Suong Ho, Thi Mai Hien Tran, Thi Loan Vi

Main Article Content

Abstract

Dragon-fruit powder is created by the spray-dry method. Results from UV-vis measurement show that the betacyanin content of red-dragon fruit flesh (Hylocereus polyrhizus) is 2.5 times and 3.5 times higher than those of the skin of the red and white (Hylocereus undatus) dragon fruit, respectively.  These lipsticks are made entirely from green substances. Results from a 12-parameter survey show that consumers highly appreciate lipsticks made from spray-dry dragon fruit powder, with special reference to safety.

Article Details

References

[1]. Nguyễn Thúc Bội Huyên, Lê Thị Kim Yến (2016), “Chế tạo mỹ phẩm chứa dưỡng chất thiên nhiên từ trái thanh long”, Tạp chí Kinh tế Công nghiệp, (số 8), tr. 69-75.
[2]. Huỳnh Cẩm Loan (2014), Nghiên cứu tạo bột phẩm màu đỏ betacyanin tự nhiên từ vỏ trái thanh long ruột trắng (Hylocereus undatus) và ứng dụng vào sản xuất nước giải khát có gas hương thanh long, Luận văn kỹ sư, Trường Đại học Công nghiệp Thực phẩm Thành phố Hồ Chí Minh.
[3]. Nguyễn Thị Mỹ Nương (2012), Nghiên cứu tách chiết và khảo sát hoạt tính chống oxy của dịch chiết từ vỏ quả thanh long, Luận văn kỹ sư, Trường Đại học Nha Trang.
[4]. N. S. Ramli, P. Ismail and A. Rahmat (2014), “Infl uence of conventional and ultrasonic-assisted extraction on phenolic contents, betacyanin content and antioxidant capacity of red dragon fruit”, The scientifi c World Journal, (Volume 2014), 7 pages.
[5]. O. P. S. Rebecca, A. N. Boyce, and S. Chandran (2010), “Pigment identifi cation and antioxidant properties of red dragon fruit (Hylocereus polyrhizus)”, African Journal of Biotechnology, (9), p. 1450-1454.
[6]. Lê Thị Thảo (2011), Nghiên cứu tách chất màu tự nhiên từ vỏ trái thanh long Việt Nam, Luận văn kỹ sư, Trường Đại học Vinh.
[7]. M. L. Vargas, J. A. T. Cortez, E. S. Duch, A. P. Lizama, C. H. Men1dez (2013), “Extraction and stabiltity of anthocyanins present in the skin of the dragon fruit”, Food and Nutrition Sciences, (4), p. 1221-1228.
[8]. S. Wybraniec, I. Platzner, S. Geresh et al. (2001), “Betacyanins from vine cactus hylocereus polyrhizus”, Phytochemistry, (58), p. 1209-1212. [9]. S. Wybraniec and Y. Mizrahi (2002), “Fruit fl esh betacyanin pigments in Hylocereus cacti”, Journal of Agricultural and Food Chemistry, (50), p. 6086-6089.

Most read articles by the same author(s)