Investigating the isolation of Bacillus spp strains with high probiotic activity from naturally fermented products in Thai Nguyen City
Main Article Content
Abstract
From the traditionally fermented products we isolated and selected five bacterial strains of the genus Bacillus, named respectively Bacillus spp SC1, Bacillus spp SC2, Bacillus spp NC1, Bacillus spp MC1 and Bacillus spp DM1. Among them, three selected strains Bacillus spp DM1, Bacillus spp MC1, and Bacillus spp SC1 are potential for high lactic acid production, from 0.315% to 0.396%. These three strains can grow well in the habitat supplemented 0.3% bile salts, and in that of low pH and alkaline pH. Particularly, Bacillus spp DM1 shows the highest survival rate at pH=2, pH=3 and pH=8 after 3 hours of incubation. Thus, these strains can be used to make probiotic products for breeding.
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Keywords
Bacillus, positive gram bacteria, probiotic, lactic acid bacteria, probiotic products.
References
[2]. Bộ Y tế (2006), Thường quy kỹ thuật xác định tổng số vi khuẩn Lactic trong thực phẩm, Tiêu chuẩn Ngành y tế, TCN – TQTP 0013:2006.
[3]. Nguyễn Lân Dũng, Hoàng Đức Nhuận (1976), Một số phương pháp nghiên cứu vi sinh vật học, tập I, II, III, NXB Khoa học và Kỹ thuật.
[4]. Phạm Thị Ngọc Lan (2007), Ảnh hưởng của chủng có tính chất probiotic khu hệ vi khuẩn đường ruột và sự tăng trọng của gà trong điều kiện bình thường và khi chịu stress nhiệt, Luận án tiến sỹ khoa học, Viện Khoa học và Công nghệ Việt Nam.
[5]. Michail S. (2005), The Mechanism of Action of Probiotic, Wright State University School of Medicine, The Children’s Medical Center, Dayton, Ohio.
[6]. Hồ Trung Thông, Hồ Lê Quỳnh Châu (2009), “Nghiên cứu khả năng sống trong môi trường đường tiêu hóa của động vật của một số chủng vi sinh vật nhằm từng bước chọn lọc tạo nguyên liệu sản xuất probiotic”, Tạp chí Khoa học Đại học Huế, (số 55), tr. 88-94.
[7]. Nguyễn Thế Trang (2011), Nghiên cứu sử dụng vi khuẩn lactic tạo chế phẩm bảo quản cá, Luận án tiến sĩ Sinh học, Viện Công nghệ sinh học Việt Nam.
[8]. Nguyễn Mạnh Tuấn (2012), Phân lập, tuyển chọn một số chủng Lactobacillus có khả năng sinh axit lactic cao từ các sản phẩm lên men tại khu vực thành phố Thái Nguyên, Luận văn thạc sỹ Công nghệ sinh học, Thái Nguyên.
Most read articles by the same author(s)
- Thi Tuyen Do, Thi Hang Dao, Thi Doan Chinh Vi, Nghiên cứu hoạt tính kháng sinh của xạ khuẩn chi Streptomyces trong đất ở khu vực có hoạt động khai thác khoáng sản tại tỉnh Thái Nguyên , Dong Thap University Journal of Science: No. 5 (2013): Part B - Natural Sciences
- Bich Due Do, Quang Tuyen Nguyen, Thi Phuong Lan Pham, Thi Thai Chu, Determining disease prevalence and Gumboro pathogenic viruses on chicken in Thai Nguyen , Dong Thap University Journal of Science: No. 16 (2015): Part B - Natural Sciences
- Van Thoan Ngo, Xuan Tao Vu, Van Phuoc Vu, Thi Thuy Chu, Thi Tuyen Do, Thi Thu Hoan Hoang, A study on the effect of light regime and hydrodynamics regime on producing spirulina biomass in the photobioreactor system (PBR) , Dong Thap University Journal of Science: No. 16 (2015): Part B - Natural Sciences