Ethanol production from cocoa pod hydrolysate by Saccharomyces cerevisiae

Thieu Quan Pham, Xuan Phong Huynh, Ngoc Thanh Nguyen, Thi Phuong Dung Ngo

Main Article Content

Abstract

Cocoa pod (with more than 40% cellucose) is one of agro-waste sources in agro-production and can be used for bioethanol production. The purpose of this study is to investigate the ability of ethanol production from cocoa pod hydrolysate and identify fermentation conditions by means of Saccharomyces cerevisiae. The research results show that the Saccharomyces cerevisiae fermentation VVD3 obtained 5.14% (v/v) ethanol and the sugar consumption efficiency was 97.66%, in the identified conditions as follows: the initial density at 106 cells/ml, 8.62% (w/v) reducing sugar and pH 5.5 at 30-32oC during 7 days of fermentation. This research reveals the potential of bioethanol production by using agro-waste sources of cocoa pod.

Article Details

References

[1]. C. Bennett (1971), “Spectrophotometric acid dichromate method for the determination of ethyl alcohol”, The American Journal of Medical Technology, 37 (6), p. 217.
[2]. D. A. Costa, C. J. de Souza, P. S. Costa, M. Q. Rodrigues, A. F. dos Santos, M. R. Lopes, H. L. Genier, W. B. Silveira, and L. G. Fietto (2014), “Physiological characterization of thermotolerant yeast for cellulosic ethanol production”, Applied Microbiology and Biotechnology, (98), p. 3829-3840.
[3]. Lương Đức Phẩm (2009), Nấm men công nghiệp, NXB Khoa học và Kỹ thuật, Hà Nội.
[4]. Ngô Thị Phương Dung, Lý Huỳnh Liên Hương và Huỳnh Xuân Phong (2011), “Phân lập, tuyển chọn nấm men và xác định điều kiện ảnh hưởng quy trình lên men rượu vang dưa hấu”, Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, (số 18b), tr. 137-145.
[5]. I. Orlandi, R. Ronzulli, N. Casatta, and M. Vai (2013), “Ethanol and acetate acting as carbon/ energy sources negatively affect yeast chronological aging”, Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2013 (ID 802870), p. 1-10.
[6]. M. E. Pampulha and M. C. Loureiro-Dias (1989), “Combined effect of acetic acid, pH and ethanol on intracellular pH of fermenting yeast”, Applied Microbiology and Biotechnology, 31 (5), p. 547-550.
[7]. Phạm Thiếu Quân, Lê Thị Vân An, Phan Lê Bảo Ngọc, Trần Hải My, Nguyễn Ngọc Thạnh và Huỳnh Xuân Phong (2013), Nghiên cứu khả năng thủy phân và điều kiện lên men sản xuất ethanol sinh học từ vỏ trái ca cao, Đề tài nghiên cứu khoa học cấp cơ sở, Trường Đại học Cần Thơ, Cần Thơ.
[8]. O. A. Samah, S. Sias, Y. G. Hua, and N. N. Hussin (2011), “Production of ethanol from cocoa pod hydrolysate”, ITB Journal of Science, 43 (2), p. 87-94.
[9]. R. E. H. Sims, W. Mabee, J. N. Saddler, and M. Taylor (2010), “An overview of second generation biofuel technologies”, Bioresource Technology, (101), p. 1570-1580.
[10]. K. Tasun, P. Chose, and K. Ghen (1970), “Sugar determination of DNS method”, Biotechnology and Bioengineering, (12), p. 921.