Investigating total flavonoid content and antioxidance of ethanol extracts from Ruellia simplex C.WRIGHT

Van Kiet Nguyen1, Thi Mai Khanh Nguyen1, Thi Phuong Thao Hoang1, Gia Linh Mac2, Thi Thuy An Tran2
1 Department of Political and Student Affairs, Can Tho University of Technology, Vietnam
2 Student, Faculty of Bio-Chemical Technology - Food, Can Tho University of Technology, Vietnam

Main Article Content

Abstract

This study investigated the natural compounds with biological activity in Ruellia simplex C.Wright flower such as steroids, flavonoids, alkaloids, saponins, tannins, and terpenoids, etc. The total flavonoid content as well as the antioxidant capacity of two ethanol extracts (E96 and E80) extracted from Ruellia simplex C.Wright flower were also studied. Results indicated that Ruellia simplex C.Wright flowers contained flavonoids, alkaloids, tannins and terpenoids, but not steroid or saponin compounds. Total flavonoid content in E96 and E80 were 7.13 and 0.98 mg QE/g extract, respectively. The antioxidant capacity studied by DPPH free radical neutralization method showed that the percentage of 50% inhibition of DPPH free radicals (IC50) of E96 and E80 were 0.089 and 0.242 mg/mL, respectively. The reference standard was ascorbic acid (IC50=0.02 mg/mL).

Article Details

References

Chang, C. C., Yang, M. H., Wen, H. M., & Chern, J. C. (2022). Estimation of total flavonoid content in propolis by two complementary colorimetric methods. Journal of Food and Drug Analysis, 10(3), 178-182.
Samy, M. N., Sugimoto, S., Matsunami, K., Otsuka, H., & Kamel, M. S. (2015). Chemical Constituents and Biological Activities of Genus Ruellia. International Journal of Pharmacognosy, 2(6), 270-279. DOI: 10.13040/IJPSR.0975-8232.IJP.2(6).270-79.
Nguyễn, K. P. P. (2007). Phương pháp cô lập hợp chất hữu cơ. Thành phố Hồ chí Minh: Nhà xuất bản Đại học Quốc gia Thành phố Hồ Chí Minh.
Nguyễn, V. K., Lê, S. T., Mạc, G. L., & Trần, T. T. A. (2022). Trích ly anthocyanin từ hoa chiều tím và ứng dụng làm chất chỉ thị trong phân tích hóa học. Tạp chí Khoa học Đại học Cần Thơ, 58(CĐ Khoa học Tự nhiên),120-127. DOI:10.22144/ctu.jvn.2022.128.
Tejaputri, N. A., Arsianti, A., Qorina, F. O. N. A., & Fithrotunnisa, Q. (2019). Phytochemical Analysis And Antioxidant Properties By Dpph Radical Scavenger Activity Of Ruellia Brittoniana Flower. International Journal of Applied Pharmaceutics, 11(6), 24-28. DOI: 10.22159/ijap.2019.v11s6.33531.
Tejaputri, N. A., Arsianti, A., Qorina, F., Fithrotunnisa, Q., Azizah, N. N., & Putrianingsih, R. (2020). Anticancer Activity Of Ruellia Britoniana Flower On Cervical Hela Cancer Cells. Pharmacogn Journal, 12(1), 29-34. DOI:10.5530/pj.2020.12.6.
Be Tu, P. T., & Tawata, S. (2015). Anti-oxidant, anti-aging, and anti-melanogenic properties of the essential oils from two varieties of alpinia zerumbet. Molecules, 20, 16723-16740. DOI: 10.3390/molecules200916723.
Phan, K. Q. (2011). Giáo trình hợp chất tự nhiên có hoạt tính sinh học. Hà Nội: NXB Giáo dục Việt Nam.
Trì, K. N., Huỳnh, P. T. T., Nguyễn, N. Y., Trầm, H. D., & Phạm, T. T. (2021). Hàm lượng polyphenol, flavonoid và họat tính chống oxy hóa của cao chiết hoa đậu biếc (Clitoria ternatea L.). Tạp chí Nghiên cứu khoa học và Phát triển kinh tế Trường Đại học Tây Đô, 13, 242-254.